Пільгове житлове кредитування охопило не всіх


Пільгове житлове кредитування охопило не всіх


За словами голови правління Держфонду сприяння молодіжному житловому будівництву Леоніда Рисухіна за останні 10 років державну підтримку за програмою забезпечення молоді житлом отримали 30 тисяч молодих сімей. Всі вони, як розповів чиновник, отримали кредити на пільгових умовах. Тим не менш, ощасливлена тільки половина тих сімей, які сподівалися на пільговий квартирний кредит від державної влади.
Леонід Рисухін каже, що з держбюджету на пільгове кредитування витрачено 700 мільйонів гривень, але і ця чимала сума дозволила виконати програму молодіжного кредитування лише наполовину від запланованих показників.
Нещодавно в Україні був розроблений і презентований законопроект про держпідтримку житлового будівництва. Його розробники намагалися закласти в документ все необхідне для того, щоб раз і назавжди вирішити квартирну проблему в країні. Однак аналітики ринку нерухомості, керуючись досвідом, прогнозують, що ця законодавча ініціатива держави, як і багато подібних, не буде підкріплена діями чиновників і грошима.
Програма забезпечення молоді житлом буде працювати до кінця наступного року. Проект держбюджету на 2012 рік передбачає фінансування програми на рівні поточного року, а саме в розмірі 60 мільйонів гривень. Як зазначає Леонід Рисухін, цих коштів вистачить в середньому лише на 200 кредитів. З урахуванням того, що з 2010 року вже відзначена позитивна динаміка у фінансуванні програми, такі обсяги грошових вливань все одно не зможуть вирішити житлову проблему молодих сімей країни.
Такі висновки спонукали членів наглядової ради Фонду сприяння молодіжному будівництву просити про збільшення виділення коштів до 750 мільйонів гривень наступному році. Саме на таку суму програма була недофінансована за всі ці роки. Ця цифра знаходить підтвердження і у висновках Рахункової палати. Протягом 2005 - 2009 років щорічно зменшувався обсяг фінансування пільгового державного кредитування молоді. У 2009 році кошти з державного бюджету не були виділені взагалі. У результаті недофінансування не досягнуто і планові показники програми. За словами Леоніда Рисухіна Сьогодні існує реальна загроза згортання цієї важливої соціально-економічної програми. На тлі і без того критичну ситуацію з фінансуванням цього допустити не можна.

^ Вгору