Ринок нерухомості без БТІ?


Ринок нерухомості без БТІ?


Як відомо, уже прийнято закон, за яким з початку 2012 року в Україні буде ліквідовано БТІ і запрацює новий реєстратор нерухомості. На зміну бюро технічної інвентаризації прийде «Укрдержреєстр». Ця державна реєстраційна структура, створена при Мін'юсті, яка буде займатися всіма процесами, пов'язаними з реєстрацією будь-якого об'єкта нерухомості, в тому числі і земельних ділянок.
Головною метою такого нововведення є суттєве скорочення спілкування з чиновниками в процесі реєстрації нерухомості. Наприклад, при перепродажі тепер уже необов'язкова звірка квартири з її техпаспортом. На думку експертів нерухомості, такі зміни можуть спричинити за собою несподівані результати. З одного боку, це зменшує корупцію у сфері нерухомості та полегшує життя людям, які довгий час не можу завершити операцію через тяганину з БТІ. З іншого боку, фахівці побоюються, що нововведення суттєво знизять контроль за угодами, а значить, стануть можливими різного роду афери.
Чиновники вважають, що це нововведення ліквідує корупцію і велика кількість бюрократичних нюансів в процесі видачі документів БТІ. На думку президента Віктора Януковича, БТІ є однією з найбільш корумпованих і непрозорих сфер, а новостворена структура «Укрдержреєстр» вирішить дану проблему.
З приємного, обіцяно та здешевлення вартості послуг нового реєстратора. Рентабельність послуг «Укрдержреєстру» не буде перевищувати 5-10%, в той час як для БТІ рентабельність встановлена в межах 30%.
Причому, зміни вже почалися. Регіональні БТІ не будуть приймати документи на реєстрацію прав власності вже з 1 грудня. Київське БТІ буде відмовляти клієнтам у своїх послугах вже з 15 грудня.
На думку деяких експертів нерухомості, є ризик, що з початку наступного року на ринку буде повна плутанина і угоди просто зупиняться. За словами Віктора Несіна, президента Асоціації з нерухомості, новий «Укрдержреєстр» вже фактично існує, але поки ще не працює. Ходять чутки, що забезпечення роботи «Укрдержреєстру» йде дуже повільно. На даний момент ще не укомплектований штат нового органу, а вже з 1 січня 2012 року він повинен заробити. За словами фахівців ринку, для підготовки співробітників нового реєструючого органу, які могли б якісно надавати послуги, необхідно не менше двох років.

 

^ Вгору