Визначаємо рівень надійності забудовника


Визначаємо рівень надійності забудовника


Отже, як же визначити рівень надійності забудовника. Фахівці ринку нерухомості виділяють ряд факторів, які безпосередньо впливають на надійність будівельної компанії.

Надійних забудовників досить легко визначити. Ступінь надійності будь-якої будівельної компанії, а також своєчасність реалізації того чи іншого її проекту безпосередньо залежить від зовнішніх і внутрішніх факторів.

До внутрішніх факторів прийнято відносити наявність стабільних джерел фінансування будівництва і членство підприємства в групі компаній, тобто можливість при необхідності отримати фінансову допомогу від учасників групи. За словами начальника відділу корпоративних рейтингів агентства «Кредит-Рейтинг» Олексія Черноротова, показовим є також досвід і терміни здачі об'єктів в експлуатацію будівельною компанією. Це говорить про здатність підприємства ефективно організувати будівельний процес. І нарешті, до внутрішнім чинникам відносять ступінь будівельної готовності на момент входження інвестиційної компанії в проект. До іншим не менш важливим внутрішнім чинникам наш експерт з нерухомості відносить масштабність будівельного проекту, а також кількість проектів, які компанія одночасно реалізовує. Доброю ознакою є і адекватна боргове навантаження компанії, і стримана політика залучення додаткових кредитних ресурсів і наявність усієї земельної та дозвільної документації, необхідної для проведення будівництва.

До зовнішніх факторів будівництва, за словами Олексія Черноротова можна віднести недостатнє правове забезпечення діяльності будівельної компанії в цілому, і ризик невиконання зобов'язань підрядними організаціями, що залучаються для реалізації будівельних проектів.

^ Вгору