Де в Україні найбільше подешевшало житло


Де в Україні найбільше подешевшало житло


Український ринок нерухомості відреагував на останні курсові стрибки однаково по всій країні: операції загальмувалися, а кількість оголошень скоротилася, повідомив віце-президент Ліги експертів України Андрій Гусельников. Продовжилося і зниження цін, проте його темпи вельми різняться по регіонах.

Вінниця вибилася в лідери

З міст-мільйонників найбільше подешевшали квартири в Одесі — на 20,8% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. У Харкові середні ціни пропозиції знизилися на 17,9%, у Львові — на 14,8%; у Дніпрі — на 14,1%.

“Пам’ятаєте, раніше найсильніше ціни падали в столиці, майже на третину? Тепер у неї досить щадний показник — мінус 10,3% до минулорічного показника. Ми пояснюємо це збільшенням частки продавців, які виставляють свої об’єкти за цінами, дуже близькими до очікувань покупців”, — пояснив Гусельников.

Найскромніша динаміка в країні біля Ужгорода (зниження за рік на 8,8%), також відносно стабільні ціни Рівному та Хмельницькому (впали на 10,2%). А ось несподіваним чемпіоном по втраті вартості квадратного метра житла стала Вінниця.

“За рік квартири тут подешевшали майже на 25%. Чому? Не знаю, але ріелтори жартують, що нові бюрократи продають свої квартири у Вінниці і перебираються в столицю”, — зазначив Гусельников.

Знижки — лише на неліквід

Загальна тенденція у всіх регіонах схожа — дешевшає тільки низькопробне житло.

“Хрущовки-панельки втрачають в ціні. Австрійські і польські будинки — ні”, — уточнив голова Львівського відділення АФНУ Андрій Борисов.

Утримати ціну на житло спорудження 50-80-х років минулого століття може тільки хороша локація.

“Двушку-хрущовку на Чупринці продали днями за 900 доларів за квадратний метр. Аналогічного формату житло на Білоцерківській не продаси й за 800”, — навів приклад Борисов.

А панельки на Сихова, за його оцінкою, можна підшукати і до 600 доларів за квадратний метр. “В принципі, за такі гроші можна інвестувати в квартири на нульовому циклі в новобудовах. Правда, це буде дуже компромісна локація… Хоча, вклавши в ремонт і облаштування, ви вийдете на ті ж 800-900 доларів за квадрат, що і в готових об’єктах вторинного фонду”, — говорить Борисов.

finance.ua

^ Вгору